Piercingar och tatueringar

Piercingar och tatueringar

Att utsmycka sin kropp med fasta smycken och konstverk har fascinerat människor länge. Piercingar och tatueringar som görs idag baseras på äldre teknik och hantverk. Många människor väljer att tatuera och/eller pierca sig idag, även om skälen och motivet inte är samma som de kanske var tidigare. De flesta som tatuerar och/eller piercar sig blir väldigt nöjda, men det finns förstås också de som ångrar sina piercingar och tatueringar.

Om piercing

Att pierca sig innebär att göra ett hål i huden och fästa ett smycke där. Ordet kommer dessutom från engelskans ord för genomträngning/håltagning och det är precis vad piercing går ut på. Främst används smycken i metall av något slag, ofta titan och ofta i form av ringar eller stavar. Metoden har förekommit på olika sätt i över fem tusen år. Tidigare genom historien har det inte bara utförts av estetiska skäl utan också av medicinska eller sociala skäl.

Det finns förstås risker med att pierca sig och olika ställen på kroppen drabbas värre av felaktiga piercingar än andra. Om du går till en professionell och yrkesverksam piercare som använder bra och sterila verktyg samt om du väljer smycken av bra material som inte retar upp huden på samma sätt som exempelvis nickel kan göra, så ska det vara lugnt.

Kort om tatueringar

Tatueringar har likt piercingar förekommit i över tusen år. Tatueringen har fungerat både som en social markör, en tillhörighet och numera en konstform. Att tatuera in ett konstverk permanent på sin kropp är en form av utsmyckning. Tatueringen fick ett uppsving och blev modern under 80-talet. Dessförinnan hade den mest förknippats med kriminella och sjömän.

Kommentarer är stängda.
nisarg