Mer om silversmide

Mer om silversmide

Både de tekniska verktygen och handlaget utgör en stor del av hantverket silversmide. Nedan kan du läsa mer om vad det innebär att arbeta med silversmide och/eller om du är intresserad av att ha silversmide som hobby.

Hantverket silversmide

Genom historien har silversmederna tillhört samma skrå som guldsmederna. Men till skillnad från guldsmederna har silversmedens fokus kretsat kring att tillverka föremål av silver samt till viss del även andra metaller, medan en guldsmed å andra sidan har haft smycketillverkning som fokus. Förr var det vanligt att silversmederna tillverkade saker såsom ljusstakar, skålar, vaser och askar. De flesta har förmodligen sett föremålen nämnda ovan tillverkade i just silver. Det var förvisso vanligt förekommande att silversmederna skapade föremål i andra metaller också, till exempel föremål av koppar.

Den som ägnar sig åt silversmide arbetar med metaller av olika slag och genom att använda sig av olika verktyg och metoder skapar de olika saker eller smycken. Ett lämpligt första projekt för den som vill prova på silversmide är att göra en ring. På det sättet får du nämligen en inblick i de grundläggande momenten som en silversmed behöver kunna. Dessutom är en ring ett lagom stort föremål att börja med. Det är inte för litet och inte heller för stort så att det kräver mycket material.

Kommentarer är stängda.
nisarg