Svenska kungahusets smycken
Det svenska kungahuset syns ofta väl utsmyckade vid festliga tillfällen. I följande text kan du ta del av lite mer information om smyckena och deras ursprung. På Livrustkammaren hittar du utställningar och mer information om kungafamiljens smycken. Både smycken som bärs idag, men också de som burits historiskt.
Smyckenas ursprung och historik
Många av de smycken som tillhör det svenska kungahuset idag kommer från Napoleons första fru Joséphine de Beauharnais. Hon var nämligen farmor till den svenska drottningen Josefina av Leuchtenberg och på så vis har smyckena inte lämnat det svenska kungahuset sedan dess. Samlingen med smycken har ökat under årens lopp, men de flesta av smyckena har också burits mer än en gång.
Karl XIV Johan såg till att samlingen skyddades och att den aldrig kunde minskas. Det vill säga, smyckena som tillhör samlingen får inte ges bort. Däremot var det helt okej att samlingen växte. Sedan 1800-talet skyddas samlingen av en stiftelse som är en del av de så kallade Bernadotteska familjestiftelserna. Det innebär att smyckena i samlingen inte tillhör de svenska kungligheterna som privatpersoner utan de har enbart möjlighet att låna dem från stiftelsen.
Exempel på smycken och när de använts
Det stora Bernadottepärlsetet består av 26 stycken gråtonade pärlor med ett lås av briljanter. Drottning Victoria lät korta ner halsbandet från dess ursprungliga längd på 36 stycken pärlor. Numera finns det dessutom matchande örhängen till halsbandet. Bland annat drottning Silvia har burit både halsbandet och örhängena mer än en gång. Till exempel bar hon dem på kronprinsessans myndighetsförklaring 1995.
Ett annat set som är väl värt att nämna är det Bernadotteska smaragdsetet. Det innehåller bland annat ett juvelskärp av briljanter och smaragder. Idag ingår också en större brosch i setet. Från början användes broschen som spänne för skärpet.