Materialen som smyckena tillverkas av

Materialen som smyckena tillverkas av

Historiskt sätt har smycken främst tillverkats av snäckor, stenar och djursenor. Men, sen dess har utvecklingen snabbt gått framåt och numera tillverkas smycken oftast av metall och/eller ädelstenar. Nedan kan du läsa mer om de olika materialen smycken tillverkas av och varför.

Metaller och andra vanliga material

Vanligtvis tillverkas smycken av olika slag genom att en eller flera ädelstenar eller glas eller pärlor innefattas i en metallkonstruktion. Exempelvis tillverkas en silverring med en liten ädelsten genom att ädelstenen sätts fast i silverringen med hjälp av lödning eller någon form av klisterkompontent. Ofta är metallerna som används antingen guld, silver, platina, palladium eller titan. Men, det förekommer förstås andra varianter också, exempelvis koppar och/eller mässing.

Pärlsmycken tillverkas precis som det låter av någon form av pärlor. Ofta träs pärlorna på en tråd av något slag. Pärlorna i sig kan vara tillverkade av alltifrån metall till glas eller trä om det inte är äkta pärlor från havsbotten.

Utöver metall, ädelstenar och pärlor används än idag andra material vid tillverkning av smycken.Till exempel är material som glas, emalj, snäckor, ben, vissa former av lera och trä vanliga som en del av smycketillverkningen. Vissa som tillverkar så kallade naturliga smycken använder exempelvis hår och hampa istället.

Glansiga material

För att materialet som smycket tillverkas av ska bli så glansigt som möjligt används olika ytbehandlingar. Det är vanligast att ytbehandlingarna utförs på smycken av metall. För att åstadkomma en glansig yta poleras smycket ordentligt. Den här formen av ytbehandling är den allra vanligaste. Det finns förstås andra behandlingar som exempelvis kan åstadkomma en matt eller borstad yta också.

Ibland pläteras smycken med ett annat eller samma material ytligt för att skapa extra glans.

Ädelstenar och andra smyckestillbehör

Det finns massor med smyckestillbehör för den som är intresserad av att tillverka sina egna smycken och det är bara din egen fantasi som sätter gränserna. Guldsmeder och juvelerare använder sig också av liknande tillbehör till sina smycken, men de använder sig oftast av ädelstenar och pärlor också.

En väldigt populär ädelsten är diamanten. Den började utvinnas i Indien för många tusen år sedan och den är fortsatt populär, men numera utvinns den oftast från andra länder. I de brittiska kronjuvelerna kan du hitta en av världens största slipade diamanter som kallas för Cullinandiamanten. Till skillnad från diamanten utvinns inte alla andra ädelstenar på samma sätt. Bland annat äkta pärlor och bärnsten klassificeras som organiska eftersom de tillverkas av levande organismer. De flesta andra ädelstenar däribland diamanten består av mineraler av olika slag.

En av de äldsta ädelstenarna enligt experterna är bärnsten. Det är en form av organisk ädelsten som nämnt ovan och den tillverkas av kåda som hårdnar med tiden och bildar en sten. Dock måste stenen vara över en miljon år för att få kallas för bärnsten.

Kommentarer är stängda.
nisarg