Smycken som var på tapeten på 60-talet

Smycken som var på tapeten på 60-talet

Redan på 60-talet blev det modernt med smycken av andra material än metaller och/eller glas. Nu började plasten växa sig allt större och modernare. Det återspeglades både bland modet och smyckena. På samma sätt som tidigare genom historien har modet för kläder och smycken gått hand i hand.

60-talet sa nej tack till modehusen

Under 50-talet och även tidigare i historien var modehusen och kändisarna de stora förebilderna när det gällde smycken och kläder. Men, under 60-talet förändrades det här mer och mer. De skräddarsydda och dyra modehusens kläder började fasas ut till förmån för kläder som inspirerades av ungdomskulturen och populärkulturen.

I början av 60-talet var både smycken och kläder i svart, vitt eller en kombination av de båda. De färgade smyckena som var mest populära var i pastellfärger för att inte ta för mycket fokus. I slutet på 60-talet hade det här förändrats helt. Nu var det istället starka färger och mycket samt stora mönster som var det hetaste.

Det blev vanligt bland unga tjejer att bära platta lack eller läderboots samt halsband och skärp med geometriska mönster på. Exempelvis blev smycken med cirklar och/eller fyrkanter mycket populära.

Kommentarer är stängda.
nisarg