Guldpläterade smycken

Guldpläterade smycken

Många smycken är guldfärgade trots att de är tillverkade i andra material såsom stål, mässing eller silver. Men vad är egentligen guldplätering för något? Här kan du läsa mer om guldpläterade smycken och hur du kan ta hand om dem på bästa sätt.

Vad är guldplätering?

Guldplätering är en mycket tunn yta av guld, endast någon tusendels millimeter tjock, som tillsätts smycket med hjälp av en kemisk process. Det är mycket vanligt att olika smycken är guldpläterade, till exempel en navelpiercing av stål, ett halsband med berlock och örhängen från smyckesbutiken. Resultatet blir nästintill lika skimrande gult som guld, även om ett skickligt öga kan skilja mellan solitt guld och en guldpläterad yta.

Fördelar med guldplätering

Fördelen med guldplätering är att man kan få den vackra guldfärgen utan att det måste bli en stor ekonomisk investering. För dig som gillar att variera dig och följa modet är guldpläterade smycken därför optimala. En annan fördel är att guld skyddar mot oxidering som gör många material mörka och trista. Guld är även ett kroppsvänligt material och guldpläteringen gör mindre ädla material såsom exempelvis mässing mer vänliga mot kroppen. Guldplätering kan också ge vackra färgkontraster exempelvis mellan silver och guld när endast en liten del av smycket pläteras.

Att plätera om ett smycke

Med tiden nöts guldpläteringen bort av det dagliga slitaget och färgen hos den underliggande metallen kommer fram. Delar som utsätts för särskilt mycket nötning, såsom örhängeskrokar och fingerringar, brukar förlora guldpläteringen snabbast. För att få tillbaka den vackra ytan kan man i många fall lämna in smycket för guldplätering hos tillverkaren eller hos en guldsmed. Då kan smycket bli strålande vackert igen.

Kommentarer är stängda.
nisarg