Danmarks kungahus och deras smycken

Danmarks kungahus och deras smycken

Danmark har varit en monarki och således haft kung och kungahus åtminstone så långt tillbaka i tiden som det finns skriftliga källor som kan intyga. Det vill säga, de har åtminstone haft kungahus sedan 1400-talet. Med kungahuset kommer också bland annat kronjuvelerna. Dem kan du läsa mer om längre ner.

Danmarks kronjuveler

Kungahuset i Danmarks smycken består inte enbart av kronjuvelerna utan även nyare smycken tillhör samlingen, exempelvis när Kronprinsessan Mary fick en helt ny och egen tiara på sin bröllopsdag. Det är det inte ens alla prinsessor som får.

En annan skillnad mot exempelvis det svenska kungahusets smyckessamling är att den danska drottningen och kungliga familjen dessutom har en privat samling av juveler som de själva bestämmer över. Så fungerar det inte för den svenska kungafamiljen. De har inga privata samlingar av den här formen av juveler.

De danska kronjuvelernas historia har liksom det svenska kungahusets smycken många år och generationer på nacken. I Danmark härleds de tillbaka till Drottning Sophie Magdalene som var drottning till Christian den sjätte. Det var Sophie Magdalene som testamenterade att hennes smycken inte skulle ärvas av en viss person utan att de skulle tillhöra kungahuset och kungafamiljen och användas av alla.

Av de testamenterade juvelerna nämnda ovan var bland annat diamantprydda örhängen och hårnål en del av föremålen. Idag kännetecknas kronjuvelerna av fyra större set av smycken. Det handlar om tt set med smaragder, ett med briljanter, ett med pärlor och rubiner samt ett set med rosenstenar, en form av diamant. Bland annat består seten av halsband, örhängen, broscher och någon form av tiara och/eller ett diadem. Smyckena måste inte bäras samtidigt eller tillsammans med resten av setet. Precis som med det svenska kungahusets smycken varierar det vad som används och av vem.

De danska kronjuvelerna ägs inte längre av kungahuset utan av staten. I Sverige är det kungahuset som äger sina smycken, men samlingen är inte privat.

Kommentarer är stängda.
nisarg