Norska kungahusets smycken

Norska kungahusets smycken

Några av de norska kungahusets smycken är extra skandalomsusade. I följande text kan du bland annat läsa om ett smaragdsmycke som skulle kunna vara svenskt.

Smaragdgarnityret

Det här är ett diadem som gått i arv från Napoleons första fru Joséphine de Beauharnais. Diademet är tillverkat i Frankrike av en fransk hovleverantör. Smycket har precis som många av de andra smyckena i de svenska kungahusets samling tillhört Josefina av Sverige. Men, när smycket var i drottning Sofias ägo, hon som både var drottning i Sverige och Norge, lät smycket ärvas av prinsessan Ingeborg. Prinsessan Ingeborg lät smycket gå vidare till sin dotter som gifte sig med kronprins Olav. Sedan dess har smycket stannat i det norska kungahusets samling.

Den som främst har burit smycket är drottning Sonja. Drottning Sonja har burit smycket både i Norge och utomlands. Hon bar det bland annat till kronprinsessan Viktorias bröllop. Tidigare i historien har diademet lånats ut till kronprinsessan Märtha också.

Det påvisar att det norska och svenska kungahuset har mer gemensamt än avlägsna släktingar. Samtidigt är det på grund av de här avlägsna släktingarna som de har smycken och liknande gemensamt.

Kommentarer är stängda.
nisarg