Guldsmedernas hantverk

Guldsmedernas hantverk

Att vara guldsmed är fortfarande ett viktigt yrke och hantverk, även om guldsmeds- och juvelerarbranschen inte är särskilt stor i Sverige idag. Som yrke har guldsmeden ungefär samma arbetsuppgifter idag som under antiken. Det gäller både för tekniken som används och för verktygen som guldsmeden använder. Dock har det förstås skett vissa förändringar under årens lopp. Nedan kan du läsa mer om vad en guldsmed gör och hur hantverket utförs.

Metoder och tillverkning

Ett smycke kan tillverkas på en rad olika sätt och en guldsmed behärskar ofta många tekniker. Exempelvis kan ett smycke lödas, pressas eller stöpas för att få önskad form. En guldsmed arbetar inte bara med guld utan med andra metaller också. Dessutom blandas ofta olika metaller för att få den eftersträvade hårdheten på smycket.

Metallen guld har använts i smycken och andra föremål i över tusentals år. Guld kan användas och bearbetas på olika sätt. Exempelvis så kan guldsmeder löda, hamra eller såga till ett smycke och det genomförs med samma tekniker som tidigare i historien. En riktigt duktig guldsmed behöver inte speciellt många verktyg för att skapa fina smycken. Om ett smycke däremot ska eller behöver tillverkas i flera exemplar, så kallad masstillverkning, så kräver det en del mer omfattande resurser och verktyg.

Det var först under 60-talet som massproduktionen av framför allt guldsmycken tog fart på allvar. För att skapa många likadana smycken använde smederna olika formar att gjuta smyckena i. På det sättet blev varje smycke som gjutits i samma form identiskt med andra smycken från samma form. Idag sker masstillverkningen inte alls i samma utsträckning i Sverige, utan de flesta massproducerade guldsmyckena på marknaden kommer från olika fabriker utomlands, exempelvis Asien.

Generellt sätt konkurrerar inte de massproducerade smyckena med de mer unika smyckena. Det beror på att de massproducerade smyckena och smycken tillverkade av en enskild guldsmed inte konkurrerar om samma kunder. Eftersom guldsmedens smycken ofta är lite dyrare och mer hållbara drar de till sig en annan kundgrupp än den massproducerade varianten. Sen finns det förstås också massproducerade smycken av lite högre kvalitet. De skulle kunna konkurrera med de smycken som guldsmeden tillverkar, men egentligen är det kanske roligare att äga ett lite finare smycke som är mer unikt än flera massproducerade smycken.

I Sverige har det dessutom blivit allt vanligare med specialdesignade förlovnings- och/eller vigselringar. De kan alltså inte massproduceras utan måste specialbeställas.

Kommentarer är stängda.
nisarg