Tidsenliga smycken på 20-talet

Tidsenliga smycken på 20-talet

En våg av nytt mode, nya frisyrer och smycken sköljde över världen på det glada 20-talet. Årtiondet präglas av fredsandan efter första världskriget samt tiden före depressionen på 30-talet. Nu gällde det att leva i nuet och klä sig efter den mentaliteten också.

20-talets accessoarer och smycken

Två viktiga accessoarer under 20-talet var pärlhalsbandet och håraccessoarerna. De mest typiska håraccessoarerna som är förknippade med det här årtiondet är förstås diademet med fjädern i, andra former av hårband samt små hattar av olika slag.

Hårmodet var kort för både herrar och damer. Damernas page piffades ofta upp med någon av håraccessoarerna nämnd ovan. På det viset var frisyren lätt att anpassa till vardags och till fest. Exempelvis kanske du till vardags hade någon form av liten hatt och till fest hade ett diadem med fjädrar eller glittrande detaljer.>

Pärlhalsbanden tillhörde precis som håraccessoarerna ett måste för den som hade möjlighet. Till vardags räckte det med ett kortare pärlhalsband runt halsen. Vid festliga tillfällen bars istället längre pärlhalsband som antingen virades flera varv runt halsen eller knöts på olika sätt. Det var främst inom modestilen Flapper som de långa pärlhalsbanden var en extremt viktig accessoar till fest. De bars ofta till kortare och raka klänningar.

Halsbanden tillverkades av både äkta och oäkta pärlor. Det berodde förstås på vem som skulle bära halsbandet. Men, det viktiga var inte huruvida pärlorna var äkta eller inte, det viktigaste var att halsbandet var tillräckligt långt.

En annan variant av halsband som tillhör samma modetyp som de långa pärlhalsbanden var ett tofshalsband. Det bestod helt enkelt av ett finare snöre eller ännu hellre en finare kedja av någon metall med en tofs av någon form av tyg.

Kommentarer är stängda.
nisarg