Att köpa nya smycken i silver

Det finns många vackra silversmycken. Ett silversmycke är kanske inte något man spontanshoppar så ofta, och därför är det viktigt att noga välja ut vilket du vill ha bland det stora utbudet som finns. Vill du till exempel köpa en ring, ett armband eller ett halsband? Eller varför inte ett par enkla örhängen i silver som passar till det mesta? Det finns dessutom olika materialvarianter av silversmycken. Köper du ett silversmycke bör du också tänka på förvaring och rengöring för att ditt smycke ska hålla och vara i ett bra skick så länge som möjligt. Läs mer om information och förvarings- och rengöringstips för silver nedan.

Silver är populärt bland ringar, örhängen och halsband

Smycken i silver – tips och råd

Silver är en ädelmetall och utvinns från koppar-, bly- och zinkmalm. Den har länge varit populär att tillverka smycken i. Den bästa och mest eftertraktade silvertypen är sterlingsilver. Silverhalten uppgår i detta material till ca 92% och resten av materialet är koppar. Vill du veta om en silverprodukt är gjord i sterlingsilver hittar du ofta en stämpel med ”925” som intygar att produkten är gjord av sterlingsilver. En annan silvervariant är nysilver. Det är ett blandmaterial som består av koppar, nickel och zink. Själva silvret tillförs i form av en ytbeläggning.

Ju högre silverhalt, desto större risk är det att materialet mörknar med åren. För att i så stor mån som möjligt förhindra detta bör du förvara dina silversmycken separat och gärna i mjuka påsar eller askar. Det kan också vara bra att rengöra sitt silver emellanåt. Bakpulver och folie är ett enkelt och dessutom miljövänligt tips för detta. Lägg lite folie i en ugnsform, sprid ut lite bakpulver på foliet och lägg sedan smyckena ovanpå. Blanda in smyckena i pulvret och häll över kokande vatten. När vattnet har svalnat kan du plocka upp smyckena och skölja av dem samt putsa dem torra och rena. Lycka till med ditt silver!