Prinsessan och tiaran

Prinsessan och tiaran

Prinsessorna och drottningarna har genom tiderna burit olika former av tiaror och diadem. Det gör de fortfarande, främst under Nobelmiddagen och liknande storartade tillställningar. Ibland i samband med statsbesök och andra tillställningar också.

Några av de mest kända diademen

Ett av de mest kända diademen i det svenska kungahusets samling är det så kallade Kröningsdiademet. Det tillhörde ursprungligen kejsarinnan Amalie av Brasilien och ärvdes senare av drottning Josefina av Sverige eftersom hon var enda arvingen.

Diademet har burits av bland annat drottning Louise till riksdagens öppnande. Drottning Silvia har också burit diademet flera gånger, bl.a. på sitt första officiella foto. Hon har också burit diademet vid statsbesök, främst när de besökande varit andra monarker.

Ett annat exempel är Drottning Sofias diadem som följde med henne till Sverige. Diademet har sedan dess burits av bland annat Prinsessan Margaretha och av prinsessan Birgitta.

Andra funktioner

Vissa av diademen går att bära som halsband också. Dessutom kan exempelvis det diademet som prinsessan Sofia fick på sin bröllopsdag förändras på olika sätt beroende på när det ska användas. Exempelvis var det prytt med safirer på bröllopet, men det har senare beskådats med pärlor på, bland annat under Nobelmiddagen.

Kommentarer är stängda.
nisarg