Metaller och material vid smyckesköp

Ett val du behöver göra när du köpet ett smycke till dig själv eller till någon i present är vilken eller vilka metaller smycket ska vara i. Hur ska man då tänka vid valet av metall till smycket? Till att börja med kostar olika metaller olika mycket, så fundera först på din budget. Därefter är det fritt fram att välja. Kanske kan du fundera på vilken metall som generellt sett passar dina kläder eller hudton bäst? Smycken håller länge, så välj en metall som du vet att du kommer uppskatta även om ett par år.

 

Olika sorters metaller

Guld och silver är de mest populära metallerna bland smycken idag. Dessa metaller är klassiska och passar till de flesta. Vid köp av guld är det bra att ha koll på karat, det vill säga guldhalt, i smycket. Smycken i lägre än 14k räknas inte som guld. Om du till exempel är utomlands när du köper ditt smycke kan detta vara bra att undersöka, så du verkligen får det du betalar för.

Vill du köpa ett smycke i en annan metall än silver eller guld finns exempelvis titan, palladium och platina att välja bland. Titan är en stilren metall. Två fördelar med titan är dels att det är allergivänligt och dels att det är reptåligare än både guld och silver. Med palladium legerar man ofta smycken, till exempel vid framställning av vitguld. Den ljusa silvriga nyansen inger en klassisk och exklusiv känsla. Platina är en mer sällsynt metall, som ofta ersätts av det något billigare vitguldet. Vill du verkligen unna dig med något lyxigt är dock platina metallen för dig!

Vilken av dessa metaller du än väljer att köpa ett smycke i krävs ofta underhåll och bra förvaring av smycket för att det inte ska missfärgas eller repas. Att köpa ett smycke i fina metaller är något de flesta kanske inte göra varje dag, så ta väl hand om det.

Metaller som är mest populära vid smyckesköp är guld och silver